Jason’s Graf

Het graf van Jason ligt in de buurt Rechavia in Jeruzalem. De lokatie is tussen de Ben Maimon en de Alfasi straat.
Midden in de wijk verborgen vind je dit graf, dat is gehakt uit de kalkrots. Jason was waarschijnlijk een scheepskapitein. Dit zie je aan een houtskooltekening op de wand waar twee oorlogsschepen op staan afgebeeld. Een inscriptie meldt dat Jason voer op de kust van Egypte.
In de grafruimte zijn 8 grafnissen. Om ruimte te maken werden botten na geruime tijd in een aparte bottenruimte gelegd. Het graf is erg goed bewaard, het heeft een binnenplaats en een Dorische zuil. Het is een van de verborgen historische schatten van de stad

Dit graf is uit de tijd van de Hasmoneeën, 2e eeuw voor de jaartelling. Hij was hogepriester in de tijd van de Griekse heerser Antiochus Epiphanes. Deze heerser veroorzaakte de opstand van de Maccabeeën door drastische inperking van de godsdienstvrijheid. Het feest Chanoeka herinnert aan de opstand van de Joden tegen de inperking van godsdienstvrijheid en de overwinning op de onoverwinnelijk geachte Grieken.

Jeruzalem, stad van goud

Jeruzalem, de stad van goud. De stad van drie religies. De geschiedenis gaat meer dan 3000 jaar terug en vele opeenvolgende rijken hebben er hun stempel gedrukt.

De stadsmuur met 7 poorten omringt de oude stad, die jaarlijks door vele toeristen en pelgrims wordt bezocht.
Het middelpunt is de tempelberg, waar 3000 jaar geleden de tempel van Salomo en 2000 jaar geleden de Tweede tempel, beide Joodse heiligdommen, hebben gestaan. Sinds eind 8e eeuw staan hier de Al Aqsa moskee en de Rotskoepel met haar gouden dak.
Wandel de Olijfberg af, bezoek Gethsemane, en vervolg je wandeling naar de Via Dolorosa. Deze begint in de Moslimwijk en eindigt in de Christelijke wijk bij de Grafkerk, die voor het Christendom een centrale plaats inneemt.
Bezoek de Armeense wijk en loop hier even de oude stad uit door de Zion Poort om een bezoek te brengen aan de berg Zion. Daar kun je de kamer van het laatste avondmaal en het graf van koning David bezichtigen.
Wandel via de Joodse wijk naar de Klaagmuur. Hier wordt veel gebeden, veel feest gevierd en gedanst op vrijdagavond, en maar een keer per jaar geklaagd!

De moeite van het bezoeken is zeker ook de sjoek, met zijn vele kleuren, winkeltjes, in de smalle straatjes van de oude stad.

De stad van David net buiten de oude stad met aangrenzend de archeologische opgravingen aan de zuidkant van de tempelberg ademen historie en bijbelse geschiedenis. Een hoogtepunt voor jong en oud is ondergrondse watertunnel uit de tijd van de Israëlitische koning Hizkia! Wie liever droge voeten houdt kan kiezen voor de stokoude Kanaänitische tunnel.

Yad Vashem

In 1957 werd Yad Vashem, dit betekent: ‘een gedenkteken en een naam’, geopend in Jeruzalem op de Herzlberg, aan de rand van het Jeruzalem bos aan de westkant van Jeruzalem.
De naam Yad Vashem werd genomen uit de Bijbel, Jesaja 56:5: “Ik zal hen ook in Mijn huis en binnen Mijn muren een plaats en een naam geven, beter dan der zonen en dan der dochteren; een eeuwigen naam zal Ik een ieder van hen geven, die niet uitgeroeid zal worden.”
Het is het gedenkmonument voor de Holocaust. De Holocaust was de moord door nazi Duitsland van 6 miljoen Joden. De nazivervolging begon in 1933, de systematische massamoord werd gepleegd gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het kostte de Duitsers en hun handlangers 4.5 jaar om zes miljoen Joden te vermoorden.

In 1993 werd begonnen met de bouw van een nieuw, groter complex.
Het nieuwe gebouw werd ontworpen door de Canadees-Israëlische architect Moshe Safdie. Het bestaat uit een lange gang, die is verbonden met 10 tentoonstellingsruimten. Elke ruimte is gewijd aan een apart hoofdstuk van de Holocaust.
Je hoort er de getuigenissen van 90 overlevenden, er zijn persoonlijke items, brieven, kunst. De afzonderlijke tentoonstellingen laten zien hoe antisemitisme kon leiden tot de opkomst van nazisme en de moord op 6 miljoen mensen.
Uiteindelijk kom je bij de ‘Hal van de Namen’, een bewaarplaats voor de verslagen en getuigenissen van miljoenen slachtoffers van de Holocaust, een gedenkteken voor degenen die omgekomen zijn.
Bij de uitgang gekomen ontvouwt zich het panoramisch uitzicht over het land.

Het gehele complex van 18 hectare bevat het Holocaust Museum, het Kind Gedenkmonument en de Gedenkhal waar de namen van concentratiekampen zijn neergelegd en waar een vlam voortdurend brandt.

Er zijn onder meer een museum voor Holocaust Kunst, beelden, een synagoge, een onderzoeksinstituut met archieven, een bibliotheek, een educatief centrum en de Internationale School voor Holocaust Studies.

Een van de belangrijke doelen van het museum is om die mensen uit de volken te eren die zich ingezet hebben om Joden  te redden, vaak ten koste van of met gevaar voor eigen leven.

Na de Westelijke Muur (‘Klaagmuur’) is Yad Vashem de meest bezochte plaats door toeristen.

Shuk Mahane Yehuda

De Machane Yehuda

De markt Mahane Yehuda in Jeruzalem wordt aangeduid als ‘de shuk’. Het is de bekendste markt in Israël en ook een van de meest drukbezochte markten. Je vindt er een overvloed aan verse producten zoals vis en vlees, groenten en fruit, maar ook kaas, noten, specerijen, gedroogd fruit. Steeds meer barretjes en restaurantjes openen hier hun deuren. Je kunt er tegen een redelijke prijs genieten van de veelheid aan gerechten uit kookculturen van over de hele wereld.
Heel gezellig is om er vlak voor Sjabbat een bezoek te brengen. Op vrijdag wordt de markt druk bezocht om inkopen te doen voor Sjabbat. Tegen het einde van de middag kun je voor weinig geld de waren meenemen die niet te lang bewaard kunnen worden, soms tot de helft van de prijs.
Kunstenmakers en muzikanten dragen bij aan de luidruchtige gezelligheid!

Je vindt de markt aan de Jaffa Street, tussen het centrum en het Centrale Busstation en is gemakkelijk bereikbaar met de lightrail van Jeruzalem.

Historie

De markt dateert van 1887 en is genoemd naar de broer van een van de oprichters: Yehuda.
Het was toen nog ver van de stad (de oude stad) en vooral Arabische verkopers hadden er hun plaats om hun waren aan de Joodse inwoners die buiten de oude stad woonden, te verkopen.
Met de groei van de wijken buiten  de oude stad, groeide ook de markt in omvang. De verkopers zaten op de grond met hun waren. De Engelsen, die het bestuur van de Ottomanen overnamen, hebben eind jaren 1920 de markt ontruimd en permanente stalletjes gebouwd met een dak.
Begin jaren 1930 kwamen vele Iraakse Joden naar Jeruzalem en in 1931 kochten zij op een eigen locatie op de markt hun winkeltjes. De Iraakse markt is tot op de dag van vandaag een geliefd plekje van de Mahane Yehuda met een heel eigen sfeer.

Toerisme

De shuk is in de loop van het begin van deze eeuw verder opgeknapt, bestraat en deels overdekt.
Steeds meer toeristen vinden tegenwoordig hun weg naar de markt en er worden regelmatig tours ter plaatse georganiseerd. Ook kun je zelf een kaart kopen die recht geeft op het proeven van de overvloed van de waren op de shuk. Een leuke manier om zelf rond te lopen en de shuk te ontdekken.
Klik de link aan voor informatie over het kopen van zo’n ‘proefkaart’:
http://en.machne.co.il/category/the-machane-yehuda-shuk-bites-ticket

Nightlife op de shuk is de moeite waard. Check dit op deze video!
https://www.youtube.com/embed/4RxPdoZqjWE?rel=0


Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Geniet mee van de Kube eetwedstrijd. https://www.youtube.com/embed/BjHoDoe__70?rel=0
Kube is een bekend Joods gerecht van Joden afkomstig uit Arabische landen.
Hier een recept:
http://www.worldofjudaica.com/jewish-recipes/side-dishes/israeli-kube-recipe
Let op: 1 lbs = ongeveer 450 gram
Een heel bruikbaar recept in het Nederlands vinden jullie hier:
http://www.voku-uden.nl/recepten/item/97-kube-recept-werkwijze-syrische-maaltijd-bij-voku-uden

Eet smakelijk!

add your comment