Caesarea

Een stad die door Herodes de Grote werd gebouwd in de 1e eeuw voor de jaartelling, aan de Middellandse zee.
In het Oude Testament/Tenach zul je de naam Caesarea niet tegenkomen.
Het is een echte Romeinse stad, gebouwd als een havenstad voor zeelui die in de stormachtige winters op de Middellandse zee een paar maanden moesten overwinteren.
In de Byzantijnse tijd, dat is de 4e-6e eeuw, was de stad op haar hoogtepunt en woonden er zo’n 500.000 mensen.

De ruïnes van het Romeinse theater, de paardenrenbaan, het paleis van de Romeinse gouverneur en de restanten onder water van een oude haven, is de moeite waard.
Een uitgebreid aquaduct systeem zorgde voor voldoende watertoevoer naar de stad vanuit het Karmelgebergte.

Nieuwe Testament:
De stad aan de zee is zonnig en was een geliefde badplaats voor rijke Romeinen in de tijd van Jezus. In Handelingen 25 kun je lezen over de gevangenneming van Paulus en gevangenschap in Caesarea.
Ook kun je lezen in Handelingen 10 over de Romeinse hoofdman Cornelius die zijn mannen stuurt naar Petrus, in opdracht van een engel. Petrus is op dat moment in Joppe, ook wel Jaffa genoemd.

Mukhraka op de Carmel

Op het hoogste punt van het Karmelgebergte vind je een kleine kerk, een beeld van Elia en bovenop het dak van de gebouwen kun je genieten van het weidse uitzicht over de Jizreël vallei.

In 1 Koningen 18 lezen we het aangrijpende verhaal hoe Elia opkomt voor de eer van de G’d van Israël en grondig afrekent met de afgoderij van de Baalpriesters. De beek Kishon waar met de priesters worden afgerekend, ligt aan de voet van de Karmel. In gedachten zien we even later koning Achab haast maken om op tijd thuis te zijn voor de regen, die nu na 3 jaar komt en de wegen onbegaanbaar zal maken (1 Kon. 18:46). Elia rent voor de koninklijke wagen uit naar het paleis. Dan moet hij echter vluchten voor een woedende Izebel, de vrouw van Achab.

add your comment