Land en Bijbel

10 daagse verdiepingsreis Israel

Reisdata: 9-18 maart 2020

Maandag 9 maart
Vertrek naar Israël
Vlucht naar luchthaven Ben Gurion.
Samen met uw gids reist u naar uw hotel in Netanya.
We overnachten in Netanya.

Dinsdag 10 maart
Caesarea
We bezoeken de door Herodes de Grote gebouwde stad. Er zijn veel interessante opgravingen te zien.
Vanuit deze havenstad begon Paulus zijn zendingsreizen.

Megiddo
Een strategische plaats, die al vanaf de vroege oudheid werd bewoond. In de Bijbel is Megiddo verbonden met strijd tussen legers van Assyrië en Egypte.
In het Nieuwe Testament wordt de plaats genoemd als de omgeving van de laatste eindstrijd (Openb).

Berg van de Steilte
De plaats waar de inwoners van Nazareth Jezus van de steilte wilden werpen.
We hebben een prachtig uitzicht over de Israël Vallei.
We overnachten in/rond Tiberias.

Woensdag 11 maart
Boottocht Meer van Galilea
We beginnen de dag al vroeg met een boottocht op het Meer van Galilea, dat verbonden is met zoveel verhalen uit het Nieuwe Testament.

Kapernaum
Kapernaum, een vissersdorp, was de woonplaats van Petrus en zijn broer Andreas. Jezus ging vaak van hier rond om te prediken.
We zien de ruïne van een synagoge en fundamenten van het huis van Petrus.

Berg van de Zaligsprekingen
Deze plaats herinnert aan de zaligsprekingen van Jezus op de berg.
We maken een mooie wandeling de berg af door de velden naar Tabgha.

Magrase Nature reserve, Daliyot Stream
Magarsa Nature reserve (Daliot Stream aan noordoost zijde van het meer). Geen oude ruïnes of opgravingen hier, wel veel natuur en een fun waterhike, ongeveer 1-1,5 uur.
Het ligt direct aan het meer, er is veel vis, ze paaien er op grote schaal. Het wordt ook wel de Bethsaida Vallei genoemd. Het ligt oostelijk van Kapernaum, waar de discipelen woonden die als visser werkten.
Trek je zwemkleding en je waterschoenen aan. We doen een waterhike door de uitstroom van de Daliyot rivier uit de Golan.

Susita Hippos
Een niet zo bekende plaats, gelegen boven het Meer van Galilea aan de rand van de Golan Hoogvlakte. De plaats is een oude Griekse polis, en ligt in het Overjordaanse. Omdat de berg waarop Susita ligt zo vlak bij het water ligt, wordt het verbonden met het verhaal over de bezetene die genezen werd en waarvan de duivelen in de varkens voeren. Deze varkens stortten zich toen van de berg af in het water en verdronken.
Er zijn vele ruïnes te bewonderen. Een onverwacht rijke historische plaats.
We overnachten in/rond Tiberias.

Donderdag 12 maart
Christian Friends of Israeli Communities, Dag in Samaria
Voorlopig overzicht dagprogramma in Samaria
● Bezoek aan Shilo, waar de Tabernakel 369 jaar lang heeft gestaan
● Bezoek aan het Uitzicht over de 3 zeeën. Op een heldere dag kun je de berg Gerizim, de Berg Ebal, de eik van Elon Moreh en de Jordaanvallei zien. Op heel heldere dagen zie je drie zeeën: de Dode Zee, de Middellandse Zee en het Meer van Galilea.·
● Berg Gerizim met zicht op het graf van Jozef.
● Een bezoek aan Sondra in Karnei Shomron. Ze geeft een overzicht van de settlement beweging. We doen een tour door het dorp om een idee te krijgen van het leven in een dorp in Judea en Samaria.
● Een bezoek aan een andere gemeenschap. We krijgen een idee van de verscheidenheid aan gemeenschappen en de mensen hier.

Berg Gerizim
Na de aankomst van de Israëlieten in het beloofde land ging het volk onder Jozua’s leiding naar de berg Gerizim en Ebal, de berg van de zegen en de vloek. Ook begroeven de kinderen van Israël het gebeente van Jozef in Sichem. We zien vanaf de berg Gerizim het graf van Jozef.

Christian Friends of Israeli Communities
We ontmoeten Sandra Baras uit Karnei Shomron, die vertelt over de organisatie waar zij voor werkt en hoe het leven is voor Joden in de gebieden.

Shilo, plaats van de tabernakel
In Silo bouwde het volk de tabernakel op. De tabernakel stond hier 369 jaar, tot de Filistijnen de ark meenamen en de tabernakel verbrandden.
Hanna heeft in de tabernakel gebeden om een kind. Haar gebed is een indrukwekkend voorbeeld van een gebed recht uit het hart van een mens in nood. Een jaar later werd Samuel geboren. Hij diende in de tabernakel van Silo, tot aan de verwoesting ervan door de Filistijnen. Eeuwen later in de tijd van de koningen bouwde koning Jerobeam voor het tienstammenrijk een altaar in Bethel.

Ariel Tabernakel
Een nagebouwde tabernakel is te vinden in Ariël in Samaria.
We lopen ‘s avonds door de tuin van de Tenach en eindigen de tocht met een bezoek aan de nagebouwde Tabernakel.
We overnachten in Ariel.

Vrijdag 13 maart
Bethel
Jakob moest vluchten voor Esau, droomde hij in Bethel over de ladder met engelen. Bij zijn terugkomst in het land na vele jaren, kwam hij aan in Sichem. Eeuwen later in de tijd van de koningen bouwde koning Jerobeam voor het tienstammenrijk een altaar in Bethel. Als we Bethel bezoeken zien we het platform waar het heiligdom stond. Het andere heiligdom bouwde Jerobeam in Dan, vlakbij de berg Hermon. De oude tel van Bethel laat enkele woon grotten zien, enkele graven, een mikwe (ritueel bad) en resten van oude olijfpersen. Ook bouwde Jerobeam een wachttoren, uit vrees voor aanvallen uit het tweestammenrijk waarvan hij zich had losgemaakt.

Olijfberg, Getsemane, Grafkerk en Kamer van het Laatste Avondmaal
Vanaf de Olijfberg zien we de Oude Stad liggen en wandelen de berg af naar kerken Dominus Flevit en de Kerk van alle Volken en naar de hof van Gethsemane. Hierna komen we via de Leeuwenpoort op de Via Dolorosa, de lijdensweg, tot het eindpunt, de Grafkerk.
Daarna bezoeken we de Kamer van het Laatste Avondmaal op de berg Sion.

Graftuin en begin Sjabbat
Een bezoek aan de Graftuin geeft gelegenheid voor bezinning.
Een bezoek aan de Klaagmuur op het moment dat de Sjabbat begint is onvergetelijk!
We overnachten in Jeruzalem.

Zaterdag 14 maart
Qasr Al Yahud
De doortocht van de Israëlieten o.l.v. Jozua door de Jordaan naar het beloofde land Kanaän vond hier plaats. Ook was dit de doopplaats van Johannes de Doper. Hier heeft hij Jezus gedoopt.

Ein Gedi
We horen over een bijzondere ontmoeting van David en koning Saul die hier plaatsvond. Ook maken we een schitterende wandeling naar de waterval van David in deze prachtige subtropische oase.

Lunch bij Qumran en zwemmen in de Dode Zee
We lunchen bij Qumran. Natuurlijk maken we mee hoe het is om te drijven op het zoute water van de Dode Zee. Je kunt niet zinken.
We overnachten in Jeruzalem.

Zondag 15 maart
Rustdag
Vandaag is het een dag van rust.
De mogelijkheid bestaat om een bezoek te brengen aan Yad VaShem.
Optie: Yad VaShem
Zeer indrukwekkend is een bezoek aan het herinneringsmonument en museum van de Holocaust. Yad Vashem is een ‘monument’ gewijd door de Joodse Staat Israël aan de zes miljoen Joden die in de tweede wereldoorlog zijn vermoord. Het museum bestaat uit de monumenten buiten en de tentoonstelling binnen. De verschrikkingen van de Holocaust worden hier in opeenvolgende stadia getoond.
We overnachten in Jeruzalem.

Maandag 16 maart
Stad van David
We gaan vandaag de Stad van David bezoeken, die zo’n unieke plaats heeft in de Joodse geschiedenis.
Een mooie 3D film vooraf geeft een goed beeld van de indrukwekkende historie en betekenis van de Stad van David. We zullen door de duizenden jaren oude tunnel van Hizkia of de Kanaänitische tunnel lopen.
Ook het badwater van Siloam zullen we met eigen ogen gaan zien.

Bar Mitswa bij Klaagmuur
We maken de Bar Mitswa van Joodse jongens bij de Klaagmuur mee.
Een belangrijke en zeer vrolijke gebeurtenis in een Joods gezin.
Er wordt allesbehalve geklaagd!

Tempelplein
‘s Middags bezoeken we het Tempelplein. Hier stonden ooit de twee Joodse Tempels. De plaats waar nu de Gouden koepel staat, is gebouwd op de plaats uit de Bijbel, waar Abraham zijn zoon Isaac wilde offeren. Ook de Al Aksa Moskee aan de zuidkant van het plein zien we van dichtbij.

Hurva Synagoge
Deze synagoge heeft een veelbewogen en bijzondere geschiedenis. In het Joodse kwartier gebouwd en tweemaal herbouwd, staat hij er weer zoals het eens was een eeuw geleden.
We overnachten in Jeruzalem.

Dinsdag 17 maart
Tel Azeka
Vanaf Tel Azeka hebben we goed zicht op de plaats waar de Filistijnen en de Israëlieten onder koning Saul tegenover elkaar lagen. In de vallei hebben David en Goliath hun gevecht geleverd (1Sam. 17).

Elah Beek
Omdat David geen kans zag het harnas van Saul te dragen, verlaat hij de legerplaats en gaat naar de nahal HaElah, de beek. Meestal staat deze droog. Hij zoekt er een paar gladde stenen uit voor zijn slinger en gaat hiermee de reus tegemoet. We zien rondom de bergen waar de Filistijnen waren gelegerd, van Socho tot Tel Azeka. Het landschap speelt een beslissende rol in dit verhaal. We horen de uitleg in verband met het verhaal, waardoor het Bijbelverhaal een diepere dimensie krijgt. We gaan met David staan in de beek waar hij de stenen voor zijn slinger zocht. In de vallei vindt de confrontatie plaats. We staan op dezelfde plaats.

Hebron
In Hebron leefden Abraham en Sara. We gaan naar de opgraving waar we de trap naar de oude Kanaänitische stad zien. Hier vestigde Abraham zich. Na de dood van Sara kocht hij het veld van de Hethiet voor de begrafenis van Sara. De plaats wordt Machpela genoemd en is de laatste rustplaats geworden voor Abraham, Sara, Izak, Rebekka, Jakob en Lea.
David regeerde zeven jaar in Hebron, voordat hij in Jeruzalem zich als koning vestigde.
De plaats van zijn voormalige paleis gaan we zelf zien.

Rit op een kameel
In een Bedoeïenenkamp maken we de spreekwoordelijke gastvrijheid mee van deze bevolkingsgroep. Al vele duizenden jaren leven Bedoeienen volgens hun tradities. Ze vertellen ons hun verhaal. De rit op een kameel is een belevenis op zichzelf. We overnachten in een echte Bedoeïenentent, onder de sterren in de woestijn.
We overnachten in Kfar HaNokdim.

Woensdag 18 maart
Terug naar huis
Vandaag vliegen we terug naar Nederland, met veel herinneringen!

Lehitra’ot!
Tot ziens!

Prijs: € 1490,-*
Toeslag eenpersoonskamer: € 445,-*
*prijswijzigingen en koerswijzigingen voorbehouden

Inschrijven kan tot 1 december 2019

De reis gaat door bij 20 deelnemers

De algemene voorwaarden van Ruth Israelreizen zijn van toepassing op deze reis.

Reisvoorwaarden

Bij de prijs inbegrepen:

● Rechtstreekse vlucht, inclusief 1 stuks handbagage (8-10 kg, dit verschilt per vliegmaatschappij) en 1 stuks ruimbagage (ca. 18-20 kg, dit verschilt per
vliegmaatschappij)
● Brandstoftoeslag luchthaven; een wijziging in deze kosten <€10,- zullen we niet doorberekenen
● Ontvangst op de luchthaven in Israël door de gids
● Transfer van en naar de luchthaven in Israël
● Vervoer per luxe touringcar op alle dagen dat dit staat aangegeven in het
reisvoorstel
● Overnachtingen in nette toeristenklasse hotels
● Op basis van halfpension (ontbijt en diner)
● Professionele gids op alle dagen dat dit staat aangegeven in het reisvoorstel
● Alle in het reisvoorstel genoemde plaatsen en activiteiten
● Reisverzekering Economy Class met Calamiteitendekking

Niet inbegrepen:

● Annuleringsverzekering
● Lunches
● Fooien €65,- per persoon
● Bijdrage aan Garantiefonds GGTO €15,= per boeking

Informatie voor de reiziger

Houdt u rekening met het volgende:

Uw paspoort dient op moment van vertrek uit Israël nog 6 maanden geldig te zijn.
ATM gebruik: vergeet niet bij uw bank uw bankpas te deblokkeren voor gebruik in het buitenland.
Op religieuze plaatsen gelden voor mannen en vrouwen kledingvoorschriften: schouders en knieën moeten bedekt zijn.
Op sjabbat kunt u in orthodox Joodse wijken niet fotograferen.
Op sjabbat is er geen openbaar vervoer in Israël.
Winkels en ATMs sluiten vrijdagmiddag ongeveer 2 uur voor sjabbat begint en openen weer op zaterdagavond.
Fooien vormen een onderdeel van het inkomen in Israël. De fooi voor de chauffeur is €3 per persoon per dag, gids €4 per persoon per dag. Per verblijf in uw accommodatie €1 per persoon.
Lunches zijn niet inbegrepen, zodat het programma flexibel blijft. Een lunch kost gemiddeld €10.
De valuta in Israël is de NIS, Nieuw Israelische Shekel ( ₪) .
Als u in Israël aankopen doet boven ₪ 400, kunt u op de luchthaven de VAT (17%) retour vragen bij het daartoe bestemde loket. U heeft daarvoor een VAT-bon nodig en u moet het bijbehorende artikel tonen. Vraag bij grotere aankopen dus altijd een ’VAT-receipt’! (BTW heet in Israël VAT).

Meer nuttige informatie en tips vindt u op: http://www.gidsisraelruth.nl/tips.html

DEZE REIS WORDT UITGEVOERD ONDER DE ALGEMENE VOORWAARDEN VAN RUTH ISRAELREIZEN

info@ruthisraelreizen.nl
KvK: 74833375