Dit is een volgende blog over de woestijn. Na mijn verhaal over de Woestijn en de Bijbel nu in deze blog een impressie van de dieren die de woestijn in Israël bevolken.

Wanneer je het woord ‘woestijn’ hoort, denk je waarschijnlijk aan eindeloos zand en stenen in plaats van dieren.

De woestijnen van Israël herbergen echter veel soorten dieren in het wild die zich hebben aangepast om te overleven in de vaak barre omstandigheden.

Hier zijn slechts enkele van de vele dieren die voorkomen en die je als je genoeg geduld hebt kunt tegenkomen in de woestijnen van Israël. De woestijnen in Israel zijn: de Negev Woestijn, de woestijn van Judea en Samaria, het Dode Zee gebied.

Katachtigen

Een dier dat altijd de aandacht trekt is de kat. In Israël komen verschillende katachtigen voor in het wild.

Israël is de thuisbasis van een speciaal lid van de katachtige familie: de Sand Dune Cat. De dieren lijken op een gedomesticeerde kat. Ze hebben zandkleurige vacht en ze kunnen ook donkere strepen of vlekken hebben. De katten zijn ‘s nachts het meest actief, dus als je hoopt er een te zien, kun je beter voorbereid zijn op een avondje stappen in de woestijn.

Een andere katachtige is de Caracal.
Het dier, ook bekend als de Desert Lynx, is een stuk groter dan de Sand Dune Cat. Hoewel jagen op het dier verboden is, wordt hij niet als bedreigd beschouwd. Ze zijn vooral nachtdier en willen graag de hitte vermijden. Maar in de koelere maanden zijn ze ook overdag te zien.

In de rotsachtige Judean-woestijn heb je misschien het geluk om een ​​Arabisch luipaard te zien. Dit is de kleinste van luipaarden en wordt sinds 2006 als ernstig bedreigd beschouwd, toen duidelijk werd dat er minder dan tweehonderd op de planeet over zijn. Er vinden inspanningen voor behoud van deze dieren plaats, maar helaas is het voorlopig onwaarschijnlijk dat u er een zult ontdekken tijdens uw bezoek aan de Dode Zee of de Negev.

Steenbok of Ibex

Denk je dat je een goede klimmer bent? Je bent niets vergeleken met deze jongens. Reis door de Negev en je zult ze tegenkomen, nonchalant lopend op de steilste kliffen en het meest glibberig op hellingen. Als ze honger hebben, kun je ze boven op acaciabomen zien chillen, knabbelen op sappige bladeren. Het bijbelvers “De hoge bergen zijn voor de steenbokken; de steenrotsen zijn een vertrek voor de konijnen” (Psalm 104: 18) is nog steeds waar.
De Nationale Parken Autoriteit van Israël heeft deze handige geiten tot hun symbool gemaakt, en terecht; ’s werelds grootste kuddes steenbokken leven in de Negev. Eigenlijk zijn er zoveel steenbokken in de Negev, dat ze in de stad Mitzpeh Ramon vrijwel de status van huisdier hebben bereikt voor de lokale bewoners. Ze hebben hoegenaamd geen angst voor de mens.

Dorcas Gazelle of Negev Gazelle

Een metafoor voor schoonheid en gratie, deze gazelle wordt bezongen door bijbelse dichters. De Dorcas Gazelles hebben zich ongelooflijk goed aangepast aan de Negev – ze kunnen hun hele leven zonder te drinken! Ze krijgen meestal hun vocht van de planten die ze eten, maar als ze de kans krijgen drinken ze ook water. De gazelle kan ook erg goed tegen de ongelooflijke hitte, hoewel ze graag in de schaduw blijven tot aan de vroege avond als de zonnehitte gaat afnemen. Als je genoeg geluk hebt om een van deze prachtige dieren te zien, blijf dan op een afstand. Ze zijn erg verlegen en bang voor mensen. Ze kunnen heel snel wegrennen, soms met hoge sprongen, om hun vrienden te waarschuwen.

Oryx

In de jaren zeventig stierf de Arabische Oryx uit in het wild. Dankzij hard werk van dierentuinen en natuurbeschermers werd het echter in de jaren 80 opnieuw in het wild geïntroduceerd. De antilope wordt niet langer als bedreigd beschouwd, maar de populatie wordt nog steeds als kwetsbaar beschouwd.
Je kunt de Arabische Oryx in de woestijnen van Israël vinden en hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn lange elegante hoorns.

Syrische gestreepte hyena

Als je ’s nachts uit bent in de onbewoonde gebieden van de Negev-woestijn, hoor je misschien wat gekakel en hoog gelach – van wilde hyena’s. Maak je geen zorgen, deze vreemde wezens zullen je niet lastig vallen, als je ze maar met rust laat. Ze houden ervan om in hun holen te blijven, en Negev-hyena’s behoren tot de grootste hyena’s ter de wereld. Ze eten meestal fruit en schuren de vuilnis, maar af en toe stelen ze een schaap of geit.

Dit is een aantal van de dieren die in de woestijn voorkomen. We hebben het dan nog niet gehad over bergkonijnen, schorpioenen, slangen, vossen, hagedissen etc.

De woestijn is vol leven.

add your comment